ПРОГНОЗИ ЗА ВРЕМЕТО

Национален институт по метеорология и хидрология

 

Прогноза за Балканите

12.12.2023

В сутрешните часове над по-голямата част от Балканския полуостров ще е предимно облачно, в низините и мъгливо, на отделни места с ръмежи. Около и след обяд облачността ще намалее, на много места до предимно слънчево време. В крайните западни райони облачността ще се задържи значителна и на места ще има слаби валежи от дъжд. Дневните температури слабо ще се повишат.

Дежурен синоптик: Красимир Стоев
Отдел "Метеорологични прогнози"

Прогноза за Европа

12.12.2023

Циклон, с център над Британските острови и свързаният с него атмосферен фронт, ще определя облачното и дъждовно време във Великобритания, по-голямата част от Франция, страните от Бенелюкс, Швейцария, югозападната половина на Германия и северозападната част на Апенинския полуостров. В Югоизточна Испания, по Ривиерата и в Западното Средиземноморие ще преобладава слънчево време. Значителна ще бъде облачността над по-голямата част от Италия, на места в северната част с мъгли и ръмежи. Облачно, с намалена видимост и слаби валежи ще бъде и в страните от Централна Европа, като по-съществени разкъсвания на облачността ще има в Унгария. Облачно, с незначителни превалявания от сняг ще бъде на Скандинавския полуостров. И над Източна Европа ще бъде облачно, с превалявания от сняг, в Украйна примесен с дъжд. В голяма част от Европейска Русия ще бъде и ветровито, ще има условия за снегонавявания.

Дежурен синоптик: Красимир Стоев
Отдел "Метеорологични прогнози"

Прогноза по градове - Европа

 

Град11.12.202312.12.202313.12.2023
  tmin / tmax
[°C]
Време tmin / tmax
[°C]
Време tmin / tmax
[°C]
Време
Лондон 9 / 11 Значителна облачност 7 / 11 Слаб дъжд 7 / 8 Значителна облачност
Париж 11 / 13 Значителна облачност 11 / 14 Слаб дъжд 8 / 11 Облачно
Брюксел 8 / 11 Значителна облачност с дъжд 5 / 10 Слаб дъжд 7 / 9 Променлива облачност; възможно е да превали
Мадрид 8 / 13 Значителна облачност 7 / 14 Променлива облачност; възможно е да превали 7 / 13 Променлива облачност; възможно е да превали
Стокхолм -1 / 1 Значителна облачност със сняг -2 / -1 Облачно -4 / -2 Облачно
Берлин 4 / 9 Значителна облачност с дъжд 4 / 5 Облачно 2 / 3 Значителна облачност с дъжд
Варшава 0 / 1 Значителна облачност с дъжд 2 / 4 Облачно 1 / 3 Значителна облачност с дъжд
Рим 9 / 18 Променлива облачност; възможно е да превали 12 / 18 Облачно 10 / 16 Дъжд
Прага 7 / 9 Значителна облачност с дъжд 5 / 8 Значителна облачност с дъжд 2 / 8 Променлива облачност; възможно е да превали
Будапеща -4 / 3 Слаб дъжд 0 / 9 Променлива облачност 2 / 5 Дъжд
Киев 0 / 0 Дъжд и сняг 0 / 2 Дъжд и сняг 0 / 0 Променлива облачност
Москва -8 / -7 Обилен снеговалеж -5 / -4 Обилен снеговалеж
Белград 3 / 11 Променлива облачност 6 / 14 Променлива облачност 8 / 14 Дъжд
Букурещ 0 / 5 Променлива облачност 1 / 10 Променлива облачност 0 / 9 Мъгла
Солун 4 / 13 Слънчево/Ясно 5 / 16 Слънчево/Ясно 5 / 16 Значителна облачност
Атина 7 / 16 Значителна облачност 8 / 19 Слънчево/Ясно 7 / 19 Слънчево/Ясно
Истанбул 6 / 12 Облачно 7 / 11 Значителна облачност 6 / 11 Променлива облачност
Анкара 4 / 10 Значителна облачност с дъжд 4 / 10 Дъжд 4 / 8 Облачно

Продукти, произведени от НИМХ на базата на модела GFS на NCEP-NOAA

Дълбок и обширен атлантически циклон с два основни центъра, на запад от Ирландия и над Дания, ще определят баричното поле над по-голямата част от континента и южните райони от Скандинавския полуостров. Под влияние на обширен антициклон с център над централните райони на Източноевропейската равнина атмосферното налягане над останалата част от Скандинавския полуостров, Финландия и Източна Европа ще е високо. Антициклонално ще е баричното поле над Пиренейския полуостров и Южна Италия. Над Балканския полуостров баричното поле ще е размито, а атмосферното налягане относително високо.

Студено ще се задържи в Северна Европа, а в Източноевропейската равнина и на места в Скандинавския полуостров температурите ще са по-ниски от обичайните. Към Централна Европа ще се пренася сравнително топъл въздух, който слабо ще повиши температурите в южната половина от континента, а в Германия, Франция, Пиренейския полуостров и Централното Средиземноморие ще е по-топло от обичайното. В Източна Европа температурите ще са без съществена промяна.

В по-голямата част от континента облачността ще е значителна, на много места с валежи. Значителни валежи от дъжд ще има във Франция и Южна Германия, а в страните в района на Алпите – от сняг. Сняг ще вали в източните райони на Централна и в Източна Европа, а в южните райони на Украйна ще има валежи от дъжд и условия за образуване на поледици. Обилни снеговалежи ще има на много места в Северна Европа. В северната половина от Апенинския полуостров и северозападните райони на Балканите ще превали слаб дъжд. В Южна Гърция ще има значителни валежи от дъжд, които около и след обяд ще започнат да спират.

GFS - прогноза за 7 дни за:

  • TCDC: облачност - процент общо покритие с облаци: вид - сиво-бели петна с прозрачност (от 10% до 100%) от няма облачност и е прозрачно до бяло - плътна облачност;
  • APCP: валеж: вид - сини петна в облачността - дъжд; лилави петна - сняг; и количество за 3 часа - дълбочина на цвета;
  • 850 mb temp: температура на около 1500 m над морско ниво в свободната атмосфера: вид - цветни изолинии;
  • 500 mb: водещ атмосферен поток в средната тропосфера: вид - бели изолинии на изобарна повърхност 500 hPa;
  • LFIX : индекс на атмосферна неустойчивост - lifted index: вид - прекъснати изолинии.

Вятър