ПРОГНОЗИ ЗА ВРЕМЕТО

Национален институт по метеорология и хидрология

 

Седмична прогноза за България

29.02.2024–05.03.2024

В четвъртък облачността ще бъде значителна, но висока и средна, вероятността за валежи е малка. В низините в нощните часове ще се образува и ниска облачност или мъгла, които на места ще се задържат до обяд. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югоизток. Ще остане топло за периода, с минимални температури над нулата и максимални на отделни места до 20°. В петък и събота ще преобладава облачно време. На места, главно в западната половина от страната, ще превали слаб дъжд, в планините над 1800-2000 m - слаб сняг. През втория ден вятърът ще отслабне и ще се завърти от изток-североизток. Дневните температури ще се понижат. В неделя и понеделник ще има и по-съществени разкъсвания на облачността, но в неделя, главно около и след обяд, в Рило-Родопската и в Старопланинската област ще има слаби валежи. В неделя ще е почти тихо, в понеделник ще се появи вятър от юг-югоизток и постепенно ще се усили до умерен. Нощните температури ще са по-ниски и ще се доближат до нулата, а максималните ще са предимно между 11° и 16°. Във вторник от югозапад ще започнат валежи от дъжд, в планините над 1800-2000 m - от сняг. През периода по Черноморието често ще бъде с ниска облачност или мъгла и с източния вятър дневните температури там ще остават най-ниски, близки до температурата на морската вода.

Дежурен синоптик: Марияна Попова
Отдел "Метеорологични прогнози"

15-дневна прогноза за България

През първите дни от периода в Западна и Централна България ще бъде слънчево и почти тихо. В източните райони ще духа до умерен северен вятър, ще преобладава облачно време, на отделни места ще има и слаби валежи от дъжд. В неделя вятърът и в Източна България ще стихне. От запад ще започне увеличение на облачността, средна и висока. Минималните температури ще са около нулата, а дневните бавно ще се повишават и в неделя максималните ще са между 9° и 14°. През повечето дни от следващата седмица ще има значителна облачност, на отделни места със слаби превалявания от дъжд, в планините - от сняг. Вятърът ще е слаб, в понеделник от север, във вторник и сряда от североизток. В понеделник температурите ще са относително по-високи, а през следващите дни бавно ще се понижават. Към 22-23 февруари вероятността за валежи е по-малка, ще има и по-значителни разкъсвания на облачността. Температурите ще се повишат отново и минималните в по-голямата част от страната ще са положителни, а максималните – над 10°. През последните дни от месеца облачността ще е по-често значителна. Остава с повишена вероятност за валежи и температури над климатичните норми.

Дежурен синоптик: Анастасия Кирилова
Отдел "Метеорологични прогнози"

Месечна прогноза

За изготвянето на средносрочните прогнози на НИМХ се използват глобалните модели на:

  1. Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), на който България е коопериран член от 2009 година;
  2. Американската метеорологична служба NCEP-NOAA - Глобалната прогностична система (Global Forecasting System - GFS);
  3. Френската метеорологична служба MeteoFrance – ARPEGE;
  4. и други.

Сезонна прогноза

Легенда

Четете подробната сезонна прогноза ТУК

Какво представлява сезонната прогноза?

 

Сезонните прогнози се отнасят за средни стойности на метеорологичните елементи за период от 3 месеца и са в термини на вероятности. Неповишена вероятност за събитие под, над или около нормата е 33.3%. Така може да се очаква, че средно климатично, сезоните попадат с еднаква вероятност (33.3%) в една от трите категории: около нормата, под нормата и над нормата. Целта на сезонните прогнози е да се провери чрез различни статистически и числени методи, дали има повишена вероятност предстоящ сезон да се окаже в някоя от трите категории за съответния елемент. Категориите под, над или около нормата, използвани за целите на тази сезонна прогноза, се определят спрямо норма за периода 1980-2009. Малките пространствени мащаби на България в сравнение с мащабите на климатичните структури, които определят характера на сезоните, както и неопределеността в сезонните прогнози, ни карат да използваме индекс за характеризиране на сезоните (и месеците) за страната като цяло. За отделните градации на индекса се използват традиционни цветни градации, дадени в във втората таблица. На сезонните прогнози с различна степен на вероятност за попадение в екстремните категории съответстват са присвоени същите цветни степени, също дадени във втората таблица. В първата таблица са посочени установените индекси за изтеклите или изтичащите месеци от текущия сезон и прогноза на индекса в интервал за предстоящите три месеца както и за текущия и предстоящия календарен сезон.