ПРОГНОЗИ ЗА ВРЕМЕТО

Национален институт по метеорология и хидрология

 

Седмична прогноза за България

21.05.2024–26.05.2024

През периода въздушната маса ще е неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд и над източната половина от страната. Над западната половина и в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В средата на седмицата има условия за значителни валежи. През повечето дни въздушният пренос ще е от източната четвърт, в сряда и четвъртък - временно от северозапад, когато ще проникне и хладен въздух. Преобладаващите максимални температури в началото на периода ще бъдат между 23° и 28°, а след сряда - между 20° и 25°.

Дежурен синоптик: Красимир Стоев
Отдел "Метеорологични прогнози"

15-дневна прогноза за България

В началото на периода облачността ще се задържи значителна. В четвъртък в Западна България валежите ще продължат, но ще са на по-малко места и по-слаби, в процес на спиране. Температурите ще са по-ниски от климатичните норми. През нощта срещу петък и в петък в северните и източните райони от страната ще има валежи. Вятърът ще остане слаб до умерен от изток-югоизток. Температурите ще се повишат. В събота ще има повече слънчеви часове. Сутринта в много райони вятърът ще стихне и на места в низините ще се образува мъгла. След обяд над планините ще се развива купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. В неделя и понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време, а в следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места, главно в западната половина от страната ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Затоплянето ще продължи. През периода 22-27 май въздушната маса над страната ще остане неустойчива, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и се повишава вероятността за валежи и гръмотевични бури на повече места из цялата страна. Температурите ще са близки или по-ниски от обичайните. През последните дни от месеца ще бъде по-топло, а вероятността за валежи намалява.

Дежурен синоптик: Анастасия Кирилова
Отдел "Метеорологични прогнози"

Месечна прогноза

За изготвянето на средносрочните прогнози на НИМХ се използват глобалните модели на:

  1. Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), на който България е коопериран член от 2009 година;
  2. Американската метеорологична служба NCEP-NOAA - Глобалната прогностична система (Global Forecasting System - GFS);
  3. Френската метеорологична служба MeteoFrance – ARPEGE;
  4. и други.

Сезонна прогноза

Легенда

Четете подробната сезонна прогноза ТУК

Какво представлява сезонната прогноза?

 

Сезонните прогнози се отнасят за средни стойности на метеорологичните елементи за период от 3 месеца и са в термини на вероятности. Неповишена вероятност за събитие под, над или около нормата е 33.3%. Така може да се очаква, че средно климатично, сезоните попадат с еднаква вероятност (33.3%) в една от трите категории: около нормата, под нормата и над нормата. Целта на сезонните прогнози е да се провери чрез различни статистически и числени методи, дали има повишена вероятност предстоящ сезон да се окаже в някоя от трите категории за съответния елемент. Категориите под, над или около нормата, използвани за целите на тази сезонна прогноза, се определят спрямо норма за периода 1980-2009. Малките пространствени мащаби на България в сравнение с мащабите на климатичните структури, които определят характера на сезоните, както и неопределеността в сезонните прогнози, ни карат да използваме индекс за характеризиране на сезоните (и месеците) за страната като цяло. За отделните градации на индекса се използват традиционни цветни градации, дадени в във втората таблица. На сезонните прогнози с различна степен на вероятност за попадение в екстремните категории съответстват са присвоени същите цветни степени, също дадени във втората таблица. В първата таблица са посочени установените индекси за изтеклите или изтичащите месеци от текущия сезон и прогноза на индекса в интервал за предстоящите три месеца както и за текущия и предстоящия календарен сезон.