ПРОГНОЗИ ЗА ВРЕМЕТО

Национален институт по метеорология и хидрология

 

Седмична прогноза за България

22.06.2024–27.06.2024

През почивните дни ще бъде слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста облачност, но в по-голямата част от страната ще остава без валежи. Изолирани краткотрайни следобедни превалявания са възможни в планините в Югозападна България. Главно по Черноморието ще духа слаб до умерен източен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, по крайбрежието на морето 26°-28°. През първата половина от следващата седмица в низините ще се задържи горещо и предимно слънчево. Купеста облачност ще има след обяд над планините, от вторник и над планинските райони в Западна и Централна България. Към сряда-четвъртък се повишава вероятността за локални краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Дневните температури слабо ще се понижат. По Черноморието ще остане слънчево, с до умерен източен вятър и температури около 30°.

Дежурен синоптик: Анастасия Стойчева
Отдел "Метеорологични прогнози"

15-дневна прогноза за България

През втората половина от юни се очаква температурите в страната да бъдат по-високи от климатичните норми, а сумарното количество на валежите да бъде по-малко от климатичните норми. През първите дни от периода времето ще бъде слънчево и почти тихо. След обяд ще се развива купеста облачност и в планинските райони в Югозападна България ще има изолирани краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В края на второто и първите дни от третото десетдневие на юни ще духа слаб, по морския бряг до умерен вятър от североизток. Вероятността за валежи намалява. Температурите бавно ще се повишават и към 22-23 юни максималните ще са между 34° и 39°. Около средата на третото десетдневие въздушната маса над страната ще се лабилизира, повишава се вероятността за валежи, придружени с гръмотевици, има вероятност и за градушки, а температурите относително ще се понижат. През последните дни от месеца изгледите са за слънчево време.

Дежурен синоптик: Анастасия Кирилова
Отдел "Метеорологични прогнози"

Месечна прогноза

За изготвянето на средносрочните прогнози на НИМХ се използват глобалните модели на:

  1. Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), на който България е коопериран член от 2009 година;
  2. Американската метеорологична служба NCEP-NOAA - Глобалната прогностична система (Global Forecasting System - GFS);
  3. Френската метеорологична служба MeteoFrance – ARPEGE;
  4. и други.

Сезонна прогноза

Легенда

Четете подробната сезонна прогноза ТУК

Какво представлява сезонната прогноза?

 

Сезонните прогнози се отнасят за средни стойности на метеорологичните елементи за период от 3 месеца и са в термини на вероятности. Неповишена вероятност за събитие под, над или около нормата е 33.3%. Така може да се очаква, че средно климатично, сезоните попадат с еднаква вероятност (33.3%) в една от трите категории: около нормата, под нормата и над нормата. Целта на сезонните прогнози е да се провери чрез различни статистически и числени методи, дали има повишена вероятност предстоящ сезон да се окаже в някоя от трите категории за съответния елемент. Категориите под, над или около нормата, използвани за целите на тази сезонна прогноза, се определят спрямо норма за периода 1980-2009. Малките пространствени мащаби на България в сравнение с мащабите на климатичните структури, които определят характера на сезоните, както и неопределеността в сезонните прогнози, ни карат да използваме индекс за характеризиране на сезоните (и месеците) за страната като цяло. За отделните градации на индекса се използват традиционни цветни градации, дадени в във втората таблица. На сезонните прогнози с различна степен на вероятност за попадение в екстремните категории съответстват са присвоени същите цветни степени, също дадени във втората таблица. В първата таблица са посочени установените индекси за изтеклите или изтичащите месеци от текущия сезон и прогноза на индекса в интервал за предстоящите три месеца както и за текущия и предстоящия календарен сезон.