ПРОГНОЗИ ЗА ВРЕМЕТО

Национален институт по метеорология и хидрология

 

Седмична прогноза за България

12.12.2023–17.12.2023

Във вторник ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността, почти без валежи. Дневните температури ще се повишат. В сряда вятърът отново ще стане югозападен, в Източна България и северно от планините ще се усили. Главно в западната част на Горнотракийската низина и в западния участък от поречието на Дунав ще е почти тихо и ще има условия за мъгла или ниска облачност, а дневните температури ще остават около 5-7°. В останалата част от страната облачността ще е разкъсана, в планинските райони ще преобладава слънчево време; максималните температури там ще са около и над 10°. В четвъртък облачността бързо ще се увеличи. В Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, а на места ще превали дъжд. Температурите в Югоизточна България, където през по-голямата част от деня вятърът ще остане югозападен, все още ще са високи, но от северозапад ще застудява. В петък ще преобладава облачно време, валежите ще продължат. С обръщане на вятъра от изток-североизток, температурите навсякъде ще се понижат и в Предбалкана и във високите полета в Западна България, а през нощта срещу събота и в Централна Северна и Североизточна България, дъждът ще преминава в сняг. Ще има условия за виелици и навявания. В събота ще бъде ветровито и сравнително студено. Облачността ще остане значителна, но валежите ще са на малко места, ще отслабнат и ще спират. В неделя вероятността за валежи намалява още, ще има повече разкъсвания и намаления на облачността. Вятърът отново ще се ориентира от запад-северозапад, по-късно през деня и ще се усили. Минималните температури ще са по-ниски, дневните ще останат без съществена промяна.

Дежурен синоптик: Марияна Попова
Отдел "Метеорологични прогнози"

15-дневна прогноза за България

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ОТ 1 ДО 15 ДЕКЕМВРИ 2023 г.: В началото на месеца със слаб до умерен, в Източна България временно силен югозападен вятър ще се затопли. Минималните температури навсякъде ще са над нулата, втория ден в югоизточните райони - до 10°. Дневните температури в повечето места ще са между 13° и 18°. Сутринта в низините и котловините, защитени от вятъра, ще се образува мъгла или ниска облачност. В западната част на Дунавската равнина и на Горнотракийската низина през по-голямата част от деня ще се задържа облачно и мъгливо, там и температурите ще остават по-ниски, от 5° до 10°. Над останалата част от страната ще има разкъсана висока и средна облачност. Късно в събота, към вечерта, от северозапад облачността ще се вплътнява и през нощта срещу неделя ще започнат валежи от дъжд. С ориентиране на вятъра от северозапад ще нахлува студен въздух. В неделя ще бъде ветровито и облачно, с валежи, предимно от дъжд. Температурите ще са с много малък дневен ход. Вечерта и през нощта срещу понеделник, с продължаващото застудяване, дъждът ще преминава в сняг. В понеделник валежите ще спрат, облачността от северозапад ще се разкъсва, временно и ще намалее. Вятърът чувствително ще отслабне и ще се смени с изток-югоизточен. Във вторник ще преобладава облачно време, но вероятността за валежи намалява. Слабо ще се затопли. През периода 6-8 декември отново се повишава вероятността за синоптична обстановка със значителна облачност, валежи от дъжд и сняг, и температури близки и по-ниски от обичайните за периода. В края на десетдневието вероятността за валежи намалява, температурите слабо ще се повишат. До средата на месеца времето ще остане динамично и променливо. По-голяма е вероятността за за процес със значителна облачност, валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите в началото и към средата на второто десетдневие, а относително подобрение на времето ще има около 13-14 декември.

Дежурен синоптик: Марияна Попова
Отдел "Метеорологични прогнози"

Месечна прогноза

Декември ще започне със сравнително топло време, с разкъсана средна и висока облачност. През периода 2-4 декември, с преминаване на средиземноморски циклон, облачността ще се вплътни и от запад на изток на много места в цялата страна ще има валежи от дъжд, който с понижението на температурите в северозападната половина от страната ще преминава в сняг. Около средата на първото десетдневие вероятността за валежи намалява, но се повишава вероятността за мъгливо време в низините сутрин. Температурите ще са близки до климатичните норми. През втората половина от първото десетдневие отново се повишава вероятността за синоптична обстановка със значителна облачност, валежи от сняг в по-голямата част от страната и температури по-ниски от обичайните за периода. През второто десетдневие се очаква температурите да се повишат и да бъдат близки или по-високи от нормите, вероятността за валежи намалява. Отново ще се създадат условия за намалена видимост или инверсионна облачност на места в низините и котловините сутрин. Около средата на периода се повишава вероятността за процес със значителна облачност, валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите. През първите дни от третото десетдневие на месеца изгледите са за време без валежи и с температури близки до обичайните. През последните дни от месеца се очаква температурите да се повишат и да бъдат над климатичните норми. Повишава се и вероятността за валежи от дъжд, в Северна България и високите полета - и от сняг.

Дежурен синоптик: Анастасия Кирилова
Отдел "Метеорологични прогнози"

За изготвянето на средносрочните прогнози на НИМХ се използват глобалните модели на:

  1. Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), на който България е коопериран член от 2009 година;
  2. Американската метеорологична служба NCEP-NOAA - Глобалната прогностична система (Global Forecasting System - GFS);
  3. Френската метеорологична служба MeteoFrance – ARPEGE;
  4. и други.

Сезонна прогноза

Легенда

Четете подробната сезонна прогноза ТУК

Какво представлява сезонната прогноза?

 

Сезонните прогнози се отнасят за средни стойности на метеорологичните елементи за период от 3 месеца и са в термини на вероятности. Неповишена вероятност за събитие под, над или около нормата е 33.3%. Така може да се очаква, че средно климатично, сезоните попадат с еднаква вероятност (33.3%) в една от трите категории: около нормата, под нормата и над нормата. Целта на сезонните прогнози е да се провери чрез различни статистически и числени методи, дали има повишена вероятност предстоящ сезон да се окаже в някоя от трите категории за съответния елемент. Категориите под, над или около нормата, използвани за целите на тази сезонна прогноза, се определят спрямо норма за периода 1980-2009. Малките пространствени мащаби на България в сравнение с мащабите на климатичните структури, които определят характера на сезоните, както и неопределеността в сезонните прогнози, ни карат да използваме индекс за характеризиране на сезоните (и месеците) за страната като цяло. За отделните градации на индекса се използват традиционни цветни градации, дадени в във втората таблица. На сезонните прогнози с различна степен на вероятност за попадение в екстремните категории съответстват са присвоени същите цветни степени, също дадени във втората таблица. В първата таблица са посочени установените индекси за изтеклите или изтичащите месеци от текущия сезон и прогноза на индекса в интервал за предстоящите три месеца както и за текущия и предстоящия календарен сезон.